Afretningssand

Afretningssand er et element i etableringen af eksempelvis en ny terrasse i fliser, som desværre oftest overses. Afretningssand kan vise sig at have en helt afgørende effekt for kvaliteten af ens færdige produkt, hvorfor det ikke kan understreges nok, at man får lavet et godt lag af afretningssand i sit projekt.


Afretningssand er det lag sand, man lægger lige umiddelbart under ens belægning af ens sten eller fliser.

Laget under eksempelvis en flisebelægning af typisk omkring 3 centimeter. Det er yderst vigtigt, man sikrer sig, at laget er tykt nok til, man kan lægge de rør som bruges til at trække af med i sandet.

Afretningslaget har en række positive bidrag til den samlede konstruktion. Da afretningssandet findes umiddelbart under ens flisebelægning, kan det være med til at fjerne eventuelle ujævnheder, der måtte være i laget nedenunder. Man ser ofte, at der er i bundsikringslaget er forskellige ujævnheder. Afretningssandets fine struktur gør, at det er ideelt til at fjerne disse ujævnheder. Således får man et mere plant slutprodukt, hvilket er særdeles vigtigt, da en ujævn terrasse eller gangsti kan være et stort irritationsmoment, der er svært at rette, når først belægningen er færdig.

Derudover har afretningssandet en stødabsorberende effekt, da laget umiddelbart er blødt, hvorfor det er god til at give efter for hårde stød. Ens fliselag er hårdt og kompakt, hvilket afretningslaget kan være med til at afhjælpe, således man opnår en højere komfort med ens slutprodukt.

Afhængigt af hvor i Danmark man bor har denne type af sand forskellige navne udover afretningssand kaldes det også populært for afretningsgrus og andre navne.