Læggesand

Læggesand er et alsidigt produkt, der i høj grad benyttes af alt fra private mennesker, der ønsker at udføre projektet selv, ligesom læggesand ligeså benyttes af professionelle virksomheder til diverse projekter.

Et af de steder, hvor læggesand oftest benyttes, er i forbindelse med diverse flisebelægninger.

Eksempelvis har mange danskere en indkørsel med flisebelægning, hvor det centrale er, at indkørslen skal kunne holde til kørende trafik, hvorfor man både anvender tykke belægningssten og læggesand.
 

Det nederste lag består her af 20-25 cm stabilt grus. Ovenpå har vi vores lag af læggesand, som med sin fine struktur i kornene kan være med til at udligne eventuelle niveauforskelle i det kantede grus. Et typisk lag af læggesand er oftest op til 5 centimeter. På toppen af ens læggesand kommer så endeligt ens belægningssten, hvor bilerne kan holde ovenpå. Dermed har man et sikkert fundament, der kan modstå det tonstunge pres, som bilerne leverer.

Et andet populært formål, som læggesand udfylder, er anlæggelsen af en ny terrasse. Her skal terrassen som udgangspunkt ikke kunne holde til kørende og holdende trafik, modsat indkørslen fra før, hvorfor man ikke behøver lag af samme tykkelse. Læs mere om betonfliser der er velegnet til terrassen her.

I dette tilfælde kan man således nøjes med 15-20 cm stabilt grus. Ovenpå dette lag lægger man sit læggesand, som fortsat på 5 cm. Igen kan man her udjævne eventuelle niveauforskelle, der er skabt af gruset, således man opnår en flot, plan overflade. Som kronen på værket, lægger man sine belægningssten eller nye terrassefliser ovenpå læggesandet. Således har man en terrasse med et solidt og velskabt fundament.