Sand

Sand er en type af jord, der består af bittesmå partikler. Et sandkort måler mellem 0,002 og 2 millimeter, hvorfor der således er tale om meget små enheder. Sand findes i alle egne af verden; hvad end det måtte være på en gold, dansk klit i Nordjylland, eller på en varm, solbeskinnet strand på det tropiske Hawaii.

Men det er ikke kun hvor, man finder sand, der varierer. Det er også variation af kornstørrelse og overfladen på det enkelte sandkorn. Sand kan eksempelvis bestå af slidte partikler, hvilket gør at sandet bliver mere skridende og løst at gå rundt i. På den anden side, kan det også bestå af partikler med skarpe kanter, således sandet bliver pakket og dermed mere fast at bevæge sig rundt i.

Sandkornene og dets partikler har været  mange tusinder af år undervejs.

Partiklerne stammer fra store sten og klippeformationer, der igennem mange tusinder af år er blevet eroderet, hvilket vil sige, at de er blevet nedslidt af andre faktorer som eksempelvis vind og vejr. Stenene bliver med tiden mindre og mindre, indtil de til sidst når lavtliggende områder eller en strand, hvor det samlede produkt, sandkornene, samler sig.

På strandene i Danmark har vi mange klitter af sand – specielt på den jyske vestkyst -, og disse opstår når vinden blæser, og sandkornene således samler sig i større bunker over tid, hvorved klitterne dannes. Disse store bunker/klitter findes eksempelvis også i større ørkenområder med megen sand som eksempelvis Sahara-ørkenen i Afrika.