Stabilgrus

Stabilgrus, der også kendes som stabilt grus, er en grustype, som man typisk anvender som bærelag i etableringen af asfalt- og flisebelægninger. Stabilgrus er både populært til dette formål her i Danmark og i udlandet. Stabilgrus udvindes i grusgave, som den man eksempelvis finder nær Kongensbro her i Danmark. Her findes der kæmpestore mængder af grus og sten tæt på jordens overflade. Man graver blot det øverste lag jord af, hvorefter man kan begynde at udvinde og forarbejde gruset, hvoraf en god del bliver til netop stabilgrus. Kornstørrelsen på den udvundne stabilgrus er typisk 0-32 mm. Stabilgruset navngives efter dets kornstørrelse, eksempelvis 32-stabil.

Som nævnt, er et af stabilgrus' anvendelser som bærelag i flisebelægninger som eksempelvis et fortov. Mængden af stabilgrus afhænger af jordtypen, hvorpå det hviler, samt belastningen det skal udsættes for.

Stabilgruset placeres således, hvor man ønsker. Herefter kan man eventuelt lægge yderligere et støttende lag grus ovenpå, hvorefter selve ens hovedbelægning kan lægges ovenpå.

Udover til fortov bruges stabilgrus i Danmark i høj grad også til indkørsler i private hjem. Skal stabilgruset bruges til en indkørsel kan der findes mere information om det på siden Fliser til indkørsel.

I dette tilfælde fungerer ens stabilgrus også som et bærelag under belægninger, hvor jorden er for blød. Igen kan det svinge, hvor meget stabilgrus der anvendes, men den typiske mængde er et lag på omtrent 25 cm. Her er det nemlig vigtigt, at stabilgruset kan modstå vægten af de tonstunge køretøjer, der skal hvile ovenpå belægningen.

Det kan være svært at udregne, hvor meget stabilgrus der skal bruges til ens projekt, men det er god idé at købe en smule mere stabilgrus end dét, man forventer at bruge.


Læs mere om stabilgrus på wikipedia.

Ønsker du at bestille stabilgrus til anlæg af en ny terrasse, indkørsel eller lignende belægning af betonfliser eller belægningssten kan du gøre dette på fc-beton.dk hvor du også finder mange andre typer af grus og sand samt et stort udvalg af forskellige fliser og sten i høj kvalitet.